Leren gebeurt overal, niet alleen in een leslokaal. Daarom stimuleren we met het Leerhuis Informatiehuishouding informeel en sociaal leren op de werkvloer. We hebben handige tools en leeractiviteiten ontwikkeld die je samen met je collega's direct kunt gebruiken. Ontdek hoe je hiermee de informatiehuishouding van jouw team of organisatie kunt versterken!
Toolkit 'Samen slim opslaan'
Samen met je team werken aan een sterke informatiehuishouding? Maak gebruik van de toolkit ‘Samen slim opslaan’!
Ik ben Loes en met deze korte video nodig ik je uit om met jouw team aan de slag te gaan voor een open overheid. Dat klinkt natuurlijk wat droog, maar het is wel belangrijk. Je herinnert je vast deze krantenkoppen nog. Daar willen we verbetering in brengen. Zo wordt er alvast hard gewerkt aan een gebruiksvriendelijker documentatiesysteem. Maar we kunnen het niet zonder jou.
Door documenten goed op te slaan, draag je met jouw team bij aan een overheid die open en transparant is. Je zorgt er namelijk voor dat documenten goed bewaard blijven en eenvoudig terug te vinden zijn. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker openbaar worden gemaakt. Zo herstellen we samen niet alleen het functioneren van de overheid, maar ook het vertrouwen.
Maar dat is niet de enige reden om je documenten goed op te slaan. Je kan ook je collega's helpen. Je maakt het ze namelijk een stuk makkelijker om goed samen te werken, als jouw documenten goed vindbaar zijn.
Misschien voelt het als een extra taak op je bordje die waarschijnlijk al behoorlijk vol is. Dat snap ik. Je staat er dan ook niet alleen voor. We hebben hard gewerkt om materialen te ontwikkelen waarmee jij en je team zonder voorbereiding aan de slag kunnen gaan.
Doe je mee? Dan ontvang je deze materialen en kun je aan de slag waar en wanneer je wilt. In totaal doorloop je met je team drie sessies van een uur, waarin je samen een werkwijze bepaalt om jullie informatie goed op te slaan. Het enige wat jij hoeft te doen is deze sessies in te plannen en je team uit te nodigen. Een maand tussen de sessies werkt meestal het best.
Mocht je nou liever online samenwerken met je team? Dat kan. Alle materialen zijn ook digitaal beschikbaar via de link in de e-mail. Hopelijk zien we elkaar weer tijdens de eerste sessie, waarin ik jou en je team kort vertel wat precies de bedoeling is.
Waar zitten de knelpunten die een voorspoedige openbaarmaking in de weg zitten? Je ontdekt het snel, spelenderwijs en samen met je team met de Woo-match. Om ze vervolgens te prioriteren en aan te pakken.
Speel het spannende online spel 'Strijd voor de tijd' met je collega's en ontdek spelenderwijs waarom goede informatiehuishouding en goed informatiebeheer zo belangrijk zijn.
De overheid wil de informatie waarover zij beschikt actief openbaar maken voor een breed publiek, op een vindbare en toegankelijke wijze. Actieve openbaarmaking brengt dilemma’s en kansen met zich mee. Ga hierover met jouw team in gesprek aan de hand van de kaartenset ‘Actieve openbaarmaking’.
Leren gebeurt vooral óp de werkplek. Dit gaat vaak onbewust. In de handreiking ‘Leren op de werkplek’ worden tips en concrete handvaten gegeven om de mogelijkheden van het leren op de werkplek meer en beter te benutten. Ook staan er allerlei checklists in waarmee je in je team en met je collega’s kunt experimenteren op het gebied van informatiehuishouding.