Leer nog meer over actieve openbaarmaking met de nieuwe verdiepende modules

Heb jij als leidinggevende de masterclass Actieve Openbaarmaking al gevolgd? Naast onze succesvolle reeks masterclass Actieve Openbaarmaking, introduceert Het Leerhuis Informatiehuishouding in 2024 nu ook verdiepende modules. Zodat je nog meer handvatten hebt om samen met je team te werken aan een effectieve én praktische uitvoering van openbaarmaking.

Basismodule en verdiepende modules. De basismodule is de Masterclass actieve openbaarmaking. De masterclass bestaat uit 3 verdiepende modules. 1. En nu aan de slag: de inspanningsverplichting. 2. Veiligheid, pijn en dilemma's. 3. Mens en organisatie.

Elke module uit de serie behandelt een specifiek thema waarbij je eigen casussen kunt inbrengen. Tijdens de verdiepende modules zoomen we in op complexe uitdagingen van openbaarmaking in de hedendaagse werkprocessen en het verbinden van gelijkgestemde professionals om nieuwe inzichten te krijgen.

Verdiepende module 'En nu aan de slag’: de inspanningsverplichting

Hoe geef je als leidinggevende invulling aan artikel 3.1 en 3.3 van de Wet open overheid (Woo)? Hoe inspireer en stuur je je medewerkers? Deze module richt zich op de praktische kant van actieve openbaarmaking in alle werkprocessen, met aandacht voor kritische situaties en het leiderschap dat nodig is voor een effectieve uitvoering. Deelnemers gaan op basis van een mini-pilot tijdens de sessie aan de slag met een voorbeelddossier om gevoel te krijgen voor het onderwerp. (Rijks)organisaties die vooroplopen op dit gebied delen hun voorbeelden en inzichten.

Verdiepende module 'Veiligheid, pijn en dilemma's'

In deze module ligt de focus op onder andere de complexe dynamiek van politiek-ambtelijke verhoudingen binnen een open overheid, de cultuur van openheid en hoe om te gaan met participatie in het kader van de Wet open overheid (Woo). Hoe ga je bijvoorbeeld om met afwijkend ambtelijk advies bij een bestuurlijk besluit. Maar ook, hoe ga je als organisatie om met fouten en hoe leer je hiervan? Tijdens een paneldiscussie delen experts hun ervaringen en kijk op de omgang met deze uitdagingen. Daarnaast kriig je als deelnemer de kans om eigen ingebrachte casuïstiek te behandelen met een expert.

Verdiepende module 'Mens en Organisatie'

Deze sessie gaat in op de impact van zowel passieve als actieve openbaarmaking op de werklast van je medewerkers en je team als geheel. In principe is openbaarmaking ‘gewoon’ onderdeel van het ambtelijk vakmanschap. Maar wat betekent dat? Voor je medewerkers en voor jou als leidinggevende? In deze module leer je hoe je je team kunt ondersteunen en faciliteren. Deelnemers verkennen het ontstaan van ondersteuningsfuncties vanuit de Wet open overheid (Woo), de trends in ondersteuning en organisatie-inrichting en de impact op de organisatie.

Masterclass actieve openbaarmaking

Om de verdiepende modules te kunnen volgen moet je de masterclass actieve openbaarmaking hebben gevolgd. In deze masterclass ligt de nadruk op de noodzaak van transparantie binnen overheidsorganisaties. Onder leiding van gespreksleiders zoek je naar jouw rol in het proces om dat in goede banen te leiden. 

Meer informatie?

Wil je meer weten over de masterclass actieve openbaarmaking of de verdiepende modules? Hou onze website en LinkedIn-pagina in de gaten voor de laatste updates of schrijf jezelf in via de actualiteitenagenda.